Pakaian Si Mati

By | October 19, 2021

Pakaian Si Mati. Baju ini dipakai di bahagian luar baju hitam. Kemudian sanak famili yang meninggal berkumpul menghadapi mayat, selanjutnya diadakan pengambilan ujung rambut, ujung kuku, ujung alis, ujung bulu mata, dan ujung pakaian si mati yang dikumpulkan menjadi satu dimasukkan ke sebuah tempat bernama cupu.

Andai Berlaku Kematian Di Rumah Waktu Malam, Ni Perkara
Andai Berlaku Kematian Di Rumah Waktu Malam, Ni Perkara from www.keluarga.my

Kemudian rambut juga digunting mengikut adat masyarakat kadazan. Sekiranya si mati diketahui ada membuat pinjaman dengan institusi kewangan, cuba semak dalam perjanjian sekiranya hutang tersebut dilindungi insurans/takaful. Ketika mayat diusung dengan menggunakan lori khas, beberapa kertas yang disalut logam akan dicampak sepanjang sepanjang perjalanan.

Orang Yang Meninggal Memakai Jubah Putih.

Kemudian mereka akan memakai baju jejaring yang diperbuat daripada jut atau sabut. Selepas 10 hari kedudukan pakaian si mati dan cermin tidak lagi diletakkan seperti sebelumnya, kemudian barangan ini akan disedekahkan kepada orang yang memandi dan mengafankan si mati. Pakaian ahli keluarga si mati adalah seperti jubah hitam yang lengkap dengan topi.

Pilih Pakaian Hitam Atau Gelap.

Kemudian sanak famili yang meninggal berkumpul menghadapi mayat, selanjutnya diadakan pengambilan ujung rambut, ujung kuku, ujung alis, ujung bulu mata, dan ujung pakaian si mati yang dikumpulkan menjadi satu dimasukkan ke sebuah tempat bernama cupu. Ketika mayat diusung dengan menggunakan lori khas, beberapa kertas yang disalut logam akan dicampak sepanjang sepanjang perjalanan. Kemudian rambut juga digunting mengikut adat masyarakat kadazan.

Pakaian Tersebut Akan Diletakkan Selama Tujuh Hari Tujuh Malam Sebagai Tanda Berkabung.

Baju ini dipakai di bahagian luar baju hitam. Baju ini dipakai dibahagian luar baju hitam. Baju ini dipakai di bahagian luar baju hitam.

Katanya, Mayat Dibawa Ke Hospital Sultan Ismail (Hsi) Di Sini Untuk Dibedah.

Pakaian ahli keluarga si mati adalah seperti jubah hitam yang lengkap dengan topi. Orang yang bertanggungjawab membawa lampai ke kubur bermakna akan menjadi empunya barang tersebut. Kemudian mereka akan memakai baju jejaring yang diperbuat daripada jut atau sabut.

Pakaian Si Mati & Ahli Keluarga Si Mati Akan Dipakaikan Dengan Pakaian Tradisional Atau Pakaian Yang Cantik Bagi Alam Selepas Mati Yang Dipercayai Oleh Kaum Cina Manakala Ahli Keluarga Perlu Memakai Baju Berkabung Yang Berwarna Hitam Atau Biru Sahaja.

Tiga hari selepas pengebumian, keluarga si mati akan mematuhi pakai. Lilin akan dinyalakan sebagai menerangi perjalanan roh si mati ke akhirat. Putih boleh diterima dan, jika si mati berusia 80 tahun ke atas, putih dengan warna merah jambu atau merah boleh diterima kerana acara itu menjadi penyebab perayaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *