Pakaian Cina Tradisional

By | October 18, 2021

Pakaian Cina Tradisional. “yifu” bermaksud baju dalam bahasa mandarin atau bahasa cina. Namun begitu, pakaian tradisional ini jarang sekali dipakai oleh lelaki berketurunan cina di malaysia.

Pakaian Tradisional Cina Pakaian Tradisional Masyarakat Cina
Pakaian Tradisional Cina Pakaian Tradisional Masyarakat Cina from pakaiantradisionalcina.blogspot.com

Ia dipakai pada upacara tertentu seperti majlis perkahwinan dan tahun baru cina. Cheongsam juga dikenali sebagai gipao`. Pakaian hanfu ini juga menjadi pilihan ramai kaum untuk mencuba kerana ia amat sopan sekali, malah ia turut direka.

Ia Dipakai Pada Upacara Tertentu Seperti Majlis Perkahwinan Dan Tahun Baru Cina.

Qípáo (旗 袍), pakaian wanita tradisional cina skripsi ini memaparkan tentang pakaian wanita cina secara umum dan berfokus pada satu pakaian wanita cina, yakni. Baju shanghai baju shanghai ialah baju pendek yang dipakai oleh golongan wanita. Kalau kamu sering menonton tayangan bela diri dari tiongkok, kamu pasti familier dengan busana satu ini.

Samfoo Diperbuat Daripada Kain Nipis Yang Tidak Bercorak Atau Berbunga Halus.

Ribuan tahun kemudian, saat dinasti qing menguasai cina, pakaian tradisionalnya pun berubah menjadi qipao atau cheongsam seperti yang kita kenal saat ini. Umumnya, ada yang memakai ketika ke lombong, ladang, keluar bekerja. Baiklah,seperti yang kita tahu cheongsam merupakan pakaian tradisional masyarakat cina perempuan.

Dilansir Dari Laman Chinesenewyear.co, Terdapat Tiga Jenis Pakaian Tradisional Cina Yang Sering Dikenakan Saat Perayaan Imlek.

•kebanyakan jubah labuh masih dihasilkan di china. Ada tang suit yang menjadi pakaian tradisional saat zaman dinasti tang. Cheongsam akan digayakan pada hari tahun baru cina dengan warna yang cantik dan menarik iaitu merah.

Pakaian Hanfu Ini Juga Menjadi Pilihan Ramai Kaum Untuk Mencuba Kerana Ia Amat Sopan Sekali, Malah Ia Turut Direka.

Harga lingerie traditional sexy baju tidur model tradisional china import hs. Pakaian tradisional kaum cina lelaki samfoo membawa maksud 'baju dan seluar' dalam dialek kantonis. “yifu” bermaksud baju dalam bahasa mandarin atau bahasa cina.

Cheongsam Ialah Baju Panjang Selesa Dan Anggun.

Pakaian tradisional cina yang diperkenalkan sejak dinasti ching ini amat digemari oleh wanita separuh umur dan lelaki yang berumur atau yang sudah berkahwin. * pakaian pengantin perempuan biasanya memakai pakaian dua bahagian dikenali qun gua,atau cheongsam yang disulam dengan jahitan berbentuk burung pheonix dengan benang emas dan perak.pengantin lelaki memakai jubah panjang kain sutera bersulam dengan corak naga. Lazimnya, cheongsam mempunyai leher yang tinggi, butang di bahagian bahu, bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *